De laatste dagen komen drones weer opvallend veel in het nieuws terecht, zeker nu er vele events en festivals plaatsvinden. Helaas tussendoor ook met foutieve informatie in de artikels zelf.


Even een opsomming van de droneregels en waar ik -en andere piloten- dus mee moeten rekening houden alvorens een vlucht uitgevoerd wordt.


1. De 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞 toegelaten 𝐡𝐨𝐨𝐠𝐭𝐞 is 𝟏𝟐𝟎 meter.


2. De 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐟𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝 𝐢𝐬 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐯𝐚𝐬𝐭𝐠𝐞𝐥𝐞𝐠𝐝 gelijk de hoogte, maar de drone moet ten alle tijden in het zicht blijven van de piloot (Visual Line Of Sight, VLOS).


3. Er een 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐤𝐚𝐚𝐫𝐭 (droneguide) welke toont of je op dat moment mag vliegen in het gebied waar je wilt opstijgen. Aan de hand van kleurcodes (grijs, geel en rood). Deze moet je dus 𝐯𝐨𝐨𝐫 (en tijdens) 𝐞𝐥𝐤𝐞 𝐯𝐥𝐮𝐜𝐡𝐭 𝐫𝐚𝐚𝐝𝐩𝐥𝐞𝐠𝐞𝐧. Niet weten dat je ergens niet mocht vliegen zou dus geen excuus mogen zijn, zoals in Kleine-Brogel bij de militaire basis zelf, of je bent gewoon niet op de hoogte van de regels.

Grijs betekent dat je 𝑔𝑒𝑒𝑛 𝑎𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑡𝑜𝑒𝑙𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔 moet hebben, rood betekent dat een zone actief is en je toestemming moet hebben om op dat moment daar te mogen vliegen. Heb je die niet, dan moet je kijken naar de 'Toelatingsvoorwaarden' wat er eventueel wel mag. In een rode zone kan je mogelijks wel tot een bepaalde hoogte vliegen zonder extra toelating. Geel betekent dat de zone momenteel nog inactief (grijs) is, maar binnenkort actief (rood) wordt.


4. Over menigtes/mensenmassa's vliegen is gewoonweg niet toegelaten. Over niet-betrokken personen kan wel, maar moet zo veel als mogelijk vermeden worden. Bij events/festivals waarvoor ik ingeschakeld wordt maak ik daarom beelden rondom de site en van achter de dranghekken en zal ik niet over het festivalterrein heen vliegen.

5. Van zodra je een drone bestuurt die niet beschouwd wordt als speelgoeddrone en die een camera heeft moet je 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐛𝐢𝐣 𝐃𝐆𝐋𝐕 (Federale Overheidsdienst Mobiliteit en vervoer). Je krijgt dan een registratienummer toegewezen. Dit nummer moet fysiek aanwezig zijn op de drone. Zie het als een nummerplaat die leidt naar jouw gegevens.


6. Afhankelijk van het 𝐠𝐞𝐰𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞 zijn er extra beperkingen. Zo zijn er gewichtscategoriën tot 250 gram, tussen 250 gr en 900 gr, en daarboven. Drones krijgen o.a. op basis daarvan een C-label toegekend. Maar met geen enkele drone mag je zomaar overal vliegen. Punt 3, de drone kaart, is in alle gevallen van toepassing.


7. Vlieg je met een drone die 𝐦𝐢𝐧𝐬𝐭𝐞𝐧𝐬 𝟐𝟓𝟎 𝐠𝐫𝐚𝐦 weegt, dan moet je een 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐬 volgen en slagen op de test om het 𝐀𝟏/𝐀𝟑 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐚𝐭 te verkrijgen. Vanaf dan krijg je opnieuw meer vrijheid, ondanks de drone dus meer weegt dan 250 gram.


8. Recente drones hebben '𝐑𝐞𝐦𝐨𝐭𝐞-𝐈𝐃' die dat nummer automatisch uitzenden. Je moet dit wel zelf invoeren. Hiermee wordt de locatie van de drone en de piloot ook gedeeld en kan opgevangen worden wie de drone aan het besturen is.


9. De 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐚𝐫𝐝 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐜𝐲𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐬 zijn van toepassing. Het is niet verboden om over andermans tuinen etc te vliegen (ik doe dat zelf vaak als ik beelden maak), maar dat is ongetwijfeld vervelend voor de bewoners. Gewoon goed mee opletten dus.


Foutieve informatie in het recente nieuws:

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20240812_96904695

1. Er wordt beweerd dat de maximale toegelaten hoogte 150 meter is. Dit is foutief, het is 120 meter.

2. Verder dan 500 meter vliegen is niet toegelaten. De drone moet in het zicht blijven, er is geen vastgestelde maximale afstand tot de piloot.